Så här firade vi nyår:


Tänkte berätta lite hur ett vanligt  nyårsfirande kan gå till i Peru, självklart varierar det dock mycket mellan olika familjer.

Vi firade nyår i Trujillo med min pojkväns familj och släkt. Vi åt gris och med en potatisröra mm.
I Sydamerika är nyår en viktig högtid, kanske mer uppskattad än julen. Shoppingcentrumena är öppna till sent på kvällen och något som alltid säljs vid denna högtid är gula underkläder. De gula underkläderna sägs nämligen medföra mycket tur för det följande året man bär dom och man får en bätter framtid, lycka osv
Vid tolvslaget skålarman och/ eller pussas på kinderna och önskar gott nytt år. En sak att tänka på är att Sydamerika inte är som spanien vad gäller kindpussande. I Spanien är standarden 2 pussar; en på vadera sida men i Peru är det ändast en puss på vänster kind som gäller.

Att smälla smällare, fyrvärkerier osv är väldigt populärt här och kostar inte många kronor. Varje år görs en slags docka i normal stolek för att sedan brännas upp. Den görs oftast av gamla kläder som man syr ihop ärm samt byxhål. Man flyller den med ihopknöglade tidningspapper eller gamlatygbitar. Ibland sätter man också fast en panetón-låda dvs förpackningen från panetónen (vilket är ett slags sött bröd man äter vid jul och nyår) i händerna på dockan.  Dockan representerar allt dåligt och olyckat från det gångna året, uppbrännandet av dockan betyder att man bränner upp det dåliga och ger hopp om att det kommande året blir bättre.

Vanligtvis äter man  något av antingen kalkon, kyckling eller gris vid nyår. Som efterrätt dricker man varm choklad och äter panetón, karameller och annat smått.  Det är rätt vanligt att ungdomar efter familjefirandet  går ut till nått discotek eller liknande.






en guacamoleröra




Det här är Anntonella, min pojkväns mammas systers barn. Hon älskar att dansa omkring och ta kort med min kamera :P


Min pojkväns morfar, Antonella och hennes mamma




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0